Monday, March 21, 2011

Ahlan Wasahlan Ya Habibi...

just nk intro kat suma our terlatest addition to the family.. anak kepada Ezani Azlan & Sharifah Aqilah... lahir pada hari Khamis, 10 March 2011 pada pukul 1.24pm... welcome to this world yang penuh dgn dugaan my dear.. semoga akan menjadi anak yang solehah dan seorang muslimah yang bertaqwa...

few hours old...

4 days old... aku la yg dukung dia tu... :-)

4 days old - close up

hi maklong..... *perasan aku ni.. padahai bdk tu x kenai pun aku lagi* (a week old)

maryam, ummi & walid..


ni plak si tembun ryan... penat travel dr kl ke png nk tgk kazen dia... hehe..


ok la, till next time... nnt aku nk post gambaq kami hanimun bwk diri ke pangkor plak...





Thursday, February 10, 2011

welcome ryan dheen

setelah sekian lama menyepi, arini bru ternaik keinginan nak apdet blog yg dh lama usang. :D

this entry is to welcome our newest, smallest, youngest, cutest family member.. first anak sedara. jakun weiii... suma tertunggu2 baby dari sejak aku kwen, last2 adik aku yg bersalin dlu.. xpa, rezeki dia. sok rezeki aku plak..


jom jamu mata...


RYAN DHEEN


of course dgn maklong dia yg sama cun... hehe..


ummi & daddy ryan..



tok mak & tok ayah ryan yg x sabaq tgu cucu.. at lasttt!!



itu saja entri untuk kali ni... len kali sambung naaa....

Friday, February 26, 2010

Genap Setahun

hanya tinggal kenangan.. unforgettable smile.. the smile that always made my day..


Masih segar dlm ingatan, pada 24hb feb 2009, aku meronta2 menangis2 nk balik ke KL dr Pattani. kami naik bas mlm pd 25 feb 09, wpun selalunya aku mmg tak suka travel mlm naik bas sbb takut. Tp pada mlm itu, aku tak kisah. Asalkan aku dapat blk. aku pun naik bas dgn gembiranya dan di dlm bas aku tak tido langsung. mataku tak bole lelap, mgkn sbb kesejukan aku fikir.

ayah n mak aku janji nk jemput kami di pudu pada pukul 4am pada 26 feb 09. sejak bas berada di rawang aku cuba cal byk kali tp takda yg menjawab sehingga kami smpi di pudu. kami pun ambil keputusan naik cab sbb tak mau kacau mak ayh yg mgkn penat. pada 4.30 ayh call nk bertanya di manakah kami. rupa2nya depa tak dgr call2 kami. pada masa itu kami sudah pun berada di sunway. setibanya aku di hadapan rumah pukul 4.45am, lampu rumah terang benderang, gate terbuka, pintu hadapan terbuka. aku hairan, kenapa takda sapa yg smbut aku di pintu. aku nmpk ayah di depan pintu dgn muka sedih. dia berkata setibanya aku di pintu, 'kakak, tok dh takdak....' aku masih terpinga2 apa yg dikatakan ini... mungkin terkejut.

aku masuk ke rumah, trus aku ke bilik tok. dia seperti tido saja... mak n ayah bgtau lagi, 'tok dh takdak..' aku terus menangis. pergi nya seorg nenek yg sgt penyayang... meninggal semasa dlm tido n sunggug tenang wajahnya. badannya masih panas msa itu. mgkn bru 30min. tidak aku sangka sbb ini la jiwa aku kacau n teringat sgt nk balik smpi nangis2 mntk dgn laki aku nk blk wpun seorg diri aku sanggup...

kami 3 beradik (perempuan) mandikan arwah tok. adik lelaki msa itu di new zealand. tak tertahan air mata ini ketika mencurah air ke jasad tok... sungguh putih bersih jasad tok...

hari itu lah yg paling menyedihkan utk aku. aku rsa semua di dunia ini dah tak ada nilai... semoga roh tok berada bersama2 org yg beriman.. Amin..

sejak dari hari itu, caraku berfikir, pandanganku terhadap dunia lain sama sekali. aku lebih teringatkan mati. baru ku betul2 sedar yg maut itu adalah benar dan ketika itu hanya diri sendir yg akan berada dlm kubur. tiada teman, tiada siapa bole bantu.. sblm ini aku alpa, lalai, ambil endah dan tak endah.. sekarang ini, tidak satu hari pun yg berlalu tanpa teringatkan dia.

Tok, akak syg sgt kat Tok. dh lama akak tak mimpi tok... akak slalu doakan tok..

Wednesday, February 3, 2010

yogurt

lama sungguh rasanya tidak berblog ni. eleh, mcm la dh byk entry aku tulih kan.. anyways, just wanna share with my friends that i have made my very first yogurt! yes a homemade yogurt. and my family finished a whole 1 litre of it in 1-2 hrs. of course la tak dan nk amik gambaq. sbb lupa yg dh ada blog... hehe.. so if u guys gemar makan yogurt and suka nk try buat, sila tgk resipi di bawah:

1 liter susu (room temp)
1 pack yogurt plain

campoq dua2 ni pastu buh dlm bekas, katup kejap2, jgn usik2, biaq 16 - 18 jam. jgn buh lam peti aih plak. bila dh cukup masa dia, buh la perisa apa ampa nk + gula. klu suka plain, buh la sugar saja.. so easy..

selamat mencuba..

pictures tu nnt bila dh ada camera aku snap2, k..

Tuesday, January 19, 2010

tagged by Intan...

Picture kawen takdak. Mintak maap naa…. Nikah 2nd June 2007 di Masjid Al-Falah, USJ 9, Subang Jaya...


1) First time you met him - when and where?
1st time jumpa kat umah aku on Sunday, 8th April 2007. Almaklumla… dahnya ayah aku yg carikan.. mesti la kna jumpa di umah. Hehehhe.. mai intro2 tgk masing2 suka ka dak… ahaks!!!

2) Love at first sight?
For me, haruslah! Dari mata jatuh ke hati. LOL. Dan dan tu jgk baik ngan suma org. tgh gado ngan ayah pun leh baik jgk. P kja xdan apa lagi dh cita kat kwnku, Anis Noor Faridah. Dia la yg bg aku encouragement to go on. And of course, I had to dig it out from him to know if it was love at first sight for him. and he gave me the answer that I wanted to hear.. :p

3) Who is he when the first time you met him?
He was a tourist! A friendly one with a messy, not ironed, stained jubah!! But he was sweet, loved his smile…

4) How long did it take for him to ask you out for a date?
He never asked. :)

5) First place you went for a date?
Satay Kajang Haji Samuri. Hehehe. Second time he tasted satay. It wasn’t really a date actually. Ayah wanted to treat him lunch before sending him off to the airport nak p Bangkok jumpa kawan dia untuk ke India. So considered date ka dak??? Boley la kan..

6) How did he propose?
I dunno if mine considered proposed or not. sbbnya, the day after we met, we’ve been emailing each other every day while making istikharah. So bila dia dh dapat a sign from istikharah (two weeks after we met), dia kata (meaning: email) ‘i hate to pressure you, but tag you are it! the ball is in your court.’ haha. Sweet kan? Well, it is to me.. (smiling smpi ke tinga smbil tulih ni).

7) Special date with him?
Every date is special in its own way.. ahaks!!

8) Changes that he ask you to do?
Like you Intan, we both share the same zodiac and guess la apa yg dia suh change? temper! and suh control jiwa. Byk bersabar and stay calm.

9) What is it about him that you love so much?
Too many but the most important one is his devotion towards the deen. And he’s also lomantik. Ecewah!

10) What is about him that you wish he would change?
Serupa la ngan Intan. supaya dia menjaga rupa diri. Baju klu tak iron pun dia leh pakai. Sungguh malu aku klu khalayak ramai nampak dia bergaya sebegitu rupa. Seperti bini tak pandai jaga pakaian suami.

11) You lose your mind and crack your head when he?
Suamiku sgt la calm and relaxed. smpi kengkdg bila aku panic/geram dgn sesuatu kejadian or sesorg, aku panic/geram sengsorg.

12) You will smile through your eyes for the whole day when he?
when he does little2 things. Like when he buys me flowers (of course), texts me, emails me, surprises me with stuff. yes, im easily pleased.

13) Complete below sentence : "My love towards my husband is as big as...?
So big, so huge, immeasurable, unimaginable. But of course la if he reads this he’d say ‘u shld love Allah and Rasulullah more.’ Yes I know. Its understood, ok.

Sunday, January 17, 2010

so it begins.......

salams!!

have no idea what to write yet. just to welcome everyone (????) to the opening of my very first blog. yay! yes, a bit too old but better than never. its like 'buang tebiat' because it never crossed my mind to create one as I am the laziest person on the planet and my life isn't that interesting.. yet... maybe... haha.. so i'll keep it short. it IS an introductory, u know, so.. till then! salaams..